fbpx

Майбутнім батькам. Плануємо вагітності та народжуємо здорову дитину

Майбутнім батькам. Плануємо вагітності та народжуємо здорову дитину

Будущим родителям. Планируем беременности и рождаем здорового ребенка

Народження спадкоємця чи спадкоємиці – природне бажання будь-якої закоханої пари. Сучасна молодь все частіше правильно підходить до справи, плануючи вагітність – наперед готується до неї. Це дуже важливо, адже навіть у абсолютно здорової молодої пари ймовірність народження нездорової дитини сягає 5%. Планування збільшує шанси благополучного виношування вагітності та народження здорового малюка.

Планування вагітності і безпліддя

Наразі спостерігається лякаюча статистика зі зростанням безплідних у нашій країні. При цьому жінки роками ходять гінекологами у пошуках вирішення проблеми, але безпліддя може бути не гінекологічним. Часто потрібна допомога ендокринолога, невропатолога, терапевта. Причому у половини безплідних пар проблема із боку чоловіка: потрібна консультація уролога, проведення аналізів. Фахівці допоможуть виявити справжню причину безпліддя, допоможуть упоратися з нею.

Як проходить планування вагітності?

Медичне обстеження рекомендується пройти обом батькам кілька місяців до зачаття. Дослідження та аналізи (УКЗІ, ЕКГ та ін.) призначаються індивідуально залежно від:

  • віку подружжя;
  • наявність конкретних хронічних хвороб;
  • спадковість;
  • інших факторів.

За наявності хронічного захворювання чоловіка (дружина) направляють на консультацію до відповідного фахівця. Він визначить стадію хвороби, її можливий вплив на майбутній плід, при необхідності призначить потрібні аналізи та лікування.

Значення планування

Особливе значення має стан матері, адже під час виношування суттєво збільшується навантаження на всі органи, організм загалом. Якщо одна із систем не впорається – наслідки для матері та плоду можуть бути дуже сумними. Потрібно підготувати майбутню маму, підкоригувати статки. Але й татове здоров’я важливе! Порушення гормонального фону, гострі хронічні хвороби внутрішніх органів можуть негативно позначитися на здатності до зачаття та здоров’я майбутнього карапуза.

Вкрай негативний вплив мають мікроби та віруси. Вони можуть викликати завмирання плода, викидні, що повторюються, раннє переривання вагітності. Будь-яка інфекція потребує лікування: від карієсу, гаймориту до запалення нирок, статевих інфекцій. Обов’язково перевіряється щитовидна залоза, виявляється група, резус-фактор крові. Такі аналізи допоможуть запобігти подальшим проблемам з розвитком, станом плода.